Over FloW

FloW is een kleinschalig huiswerkinstituut. Op deze manier kunnen we een huiselijke sfeer behouden en garanderen dat iedere leerling veel persoonlijke aandacht krijgt. De stijl van FloW is meer coachend dan onderwijzend: wij geven leerlingen vaardigheden mee waar ze voor de rest van hun leven profijt van hebben. Hierdoor kunnen ze zo snel mogelijk zelf verder, zonder onze hulp.

Wij kijken verder dan toetsen en resultaten – natuurlijk moet er gewoon gewerkt worden en willen we dat de cijfers verbeteren, maar wij werken ook aan persoonlijke ontwikkeling. Bij ons leren jongeren om verantwoordelijkheden te dragen, eerlijk te zijn, door te zetten, genoeg rust te nemen, realistisch te plannen, etc. Alles om ervoor te zorgen dat ze de 'FloW' kunnen ervaren bij het leren.

Florianne Sollie (Flo), eigenaar en docent

"Na jaren middelbare scholieren te hebben begeleid, besloot ik om FloW op te richten. Ik heb een bachelor in taalwetenschap en psychologie gedaan en een master vertalen (Spaans en Engels). Ik ben naast ander werk altijd doorgegaan met bijles geven, en op een zeker moment besefte ik dat ik er het liefste mijn hoofdberoep van wilde maken. Het werk met jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar geeft me ontzettend veel voldoening. Jongeren zijn kritisch, creatief en hebben veel humor. Ik vind ze inspirerend en luister graag naar ze. Ik ben niet vergeten hoe het is om middelbare scholier te zijn. Deze leerlingen ondersteunen in hun ontwikkeling is voor mij al 14 jaar het mooiste werk dat er bestaat."

Naast het geven van bijlessen heb ik op verschillende andere manieren ervaring opgedaan met onderwijs. Bijvoorbeeld: trainingen geven op middelbare scholen over motivatie en studievaardigheden; een eigen faalangstreductietraining ontwikkeld o.b.v. eigen onderzoek; onderzoek naar meertaligheid in het middelbaar onderwijs (in 2015 gepubliceerd door Fundashon pa Planifikashon di Idioma); stage bij een cluster 4-school (voor leerlingen met ernstige gedragsproblematiek); begeleider bij paardentherapie voor kinderen en volwassenen met verschillende lichamelijke en geestelijke aandoeningen; deelname aan besluitvorming over mijn eigen onderwijs, als lid van o.a. leerlingenraad en opleidingscommissie.

Wendelien Barkema, docent

"Ik ben op mijn 16e begonnen met bijles geven en op mijn 17e met zeilles geven. Ik merkte al snel dat ik er veel plezier in had om dingen uit te leggen en om een stijgende lijn te zien. Ik ben dit werk dan ook altijd blijven doen. Ik vind het belangrijk dat leerlingen de begeleiding krijgen die bij ze past, voor meer zelfvertrouwen en plezier in het leren. Hier kan ik goed bij helpen door o.a. mijn kennis en ervaring uit mijn studie psychologie. Zelf was ik vroeger een gedreven leerling die graag anderen hielp met plannen en samenvatten. En nu help ik de leerlingen bij FloW daarmee!”

Gerjan Nieuwerth, docent

"Ik studeer Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en heb een minor Educatie gevolgd. Ik ben ooit begonnen met lesgeven op een zeilschool in Friesland. Daar heb ik geleerd hoeveel voldoening het geeft om jonge mensen te helpen hun doel te bereiken. Sindsdien heb ik altijd geprobeerd naast mijn studie tijd te maken voor lesgeven. Ik heb dan ook veel ervaring met huiswerkbegeleiding en examentraining. Als ik een kwartje zie vallen bij een moeilijke som, maakt dat mijn dag helemaal goed! Ik was in mijn eigen schooltijd altijd een nieuwsgierige leerling, maar ik was tegelijkertijd liever lui dan moe. Inmiddels weet ik hoe goed het voelt om je wél volledig in te zetten. Dat enthousiasme breng ik graag over op anderen."

Anouk Wissink, docent

"Ik geef al bijles sinds ik zelf op de middelbare school zat, en ik ben er sindsdien nooit meer mee opgehouden; inmiddels heb ik 12 jaar ervaring. Bij FloW geef ik bijles in de bètavakken. Het bijzondere aan bijles geven vind ik dat je in korte tijd een band kunt opbouwen. Ik vind het belangrijk de leerling echt te leren kennen, en niet alleen maar aandacht te hebben voor die moeilijke rekensommetjes. Daarom is er bij mij altijd ruimte voor een praatje vóór of na het harde werken. Op dit moment volg ik de master orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Ik wil altijd graag mensen helpen, en bij een-op-een bijles zie je direct resultaat: de glimlach van een leerling geeft veel energie!"

Om ons te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van de nieuwste wetenschappelijke kennis, werkt FloW samen met:

Abeona

Tumult